viernes, 23 de enero de 2009

Joan Oliver, "Allò que tal vegada..." + ACTIVITATS

Post del professor


ACTIVITATS

1. Cerca a la Viquièdia ( http://ca.wikipedia.org ) "Grup de Sabadell" i respon les qüestions següents:


Quan i on es va fundar?

El Grup de Sabadell va ser fundat l'any 1917 a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.

Amb quins objectius?

Amb els objectius de renovar la vida cultural de la seva ciutat i a un nivel superior la vida cultural de Catalunya.

Qui formava aquesta colla?

Formaven aquesta colla part d'artistes i escriptors com Joan Oliver, Francesc Trabal, Armand Obiols, Ricard Marlet, Lluís Parcerisa, Antoni Vila Arrufat, Josep M. Trabal i Benessat, Miquel Carreras i Joan Garriga, entre altres.

Quines accions van dur a terme?

Van publicar un full dominical de caire satíric anomenat La Fulla Salau i organitzar nombroses lectures i tertúlies amb la presència d'intel·lectuals com Josep Carner o Carles Riba

Explica breument qui eren Francesc Trabal i Armand Obiols (adjunta-hi alguna foto dels personatges).





Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat i Esteve (Sabadell, 1904 - Viena, 1971) va ser un escriptor, periodista i crític literari català.
Autodidacta i d'obra escassa i poc coneguda, fou un dels principals integrants, conjuntament amb Joan Oliver (Pere Quart) i Francesc Trabal, de l'anomenat Grup de Sabadell, fundat l'any 1923. Mostrà en tot moment un marcat rebuig per la burgesia de la seva ciutat.





Francesc Trabal i Benessat (Sabadell, 1898 – Santiago de Xile, 1957) va ser un novel·lista, contista i periodista català.Des de molt jove va treballar per a diferents revistes i periòdics.
Va participar d’una manera molt activa en la vida cultural de la seva ciutat. Hi va fundar l'editorial La Mirada i junt amb Joan Oliver (Pere Quart) i Armand Obiols el Grup de Sabadell.
A l'any 1939 hagué d'anar a l'exili a França, des de on es traslladà a Xile quan esclatà la Segona Guerra Mundial. Va morir a Santiago de Xile a l'any 1957.


2. Allò que tal vegada s'esdevingué respon al gènere teatral de comèdia. Però, ¿què és una comèdia? Busca "comedia" a es.wikipedia.org i resumeix-ne el contingut. ¿Trobes que podem aplicar la definició de comèdia a Allò que tal vegada s'esdevingué? Justifica la resposta.

La comèdia és un dels gèneres clàssics del teatre i d'allà s'ha estès a altres arts com el cinema. Es caracteritza per mantenir un to optimista, amb un final feliç i sovint per tenir elements d'humor o d'ironia. A vegades es construeix una comèdia com a paròdia d'una altra obra.

Si, jo crec que es una comèdia fins al final del llibre ja que capgira l'història per que es un final dramàtic, però l'autor torna a capgirar 'història:

Eva: ¿I què faràs, ara, sense l’espasa? No et renyaran?
Adam: però, dona! Sempre seràs la mateixa. ¿per què et fiques allà on no et demanen?


3. Descriu els trets físics i de caràcter dels personatges: Adam i Eva, Caïm i Abel, el Querub, Nara i Jahvè.

Adam: És un home frustrat que sempre està mirant al passat i recordant la seva estada al jardí de l'Edèn, no te iniciativa en res i es passa tot el dia rondinant.

Eva: És una dona que només esta per les feines de la casa. Adam la culpa per que Jhavè els va fer fora ja que ella va ser irresponsable i va caure a la tentació, és una dona victima.

Caïm: És un personatge bó, madur, amb personalitat i molt treballador el contrari del que surt a la biblia ja que en aquesta ho posen de "dolent de l'història".

Abel: Al contrari que Caïm es un nen mimat, capritxós i molt afeminat que odia al seu germà.

Nara: És un personatge molt infantil, inmadura i una mica presumida... és l'objecte de disputa entre Caïm i Abel.

Querub: En Querub es molt responsable amb el seu treball i s'enté molt bé amb en Caïm.

Jhavè: És el poder absolut i un personatge pla.

4. Comenta, posant com sempre exemples, quines actituds davant la vida representen els personatges d'Adam, Caïm i Abel.

Adam sempre es queixa, no viu en cap moment el present sempre viu al passat, està frustrat per què pensa que ell no tenia la culpa i que devia seguir al paradís.
Li té una mena de rencor a Eva per haver-li incitat a menjar de la poma.

Abel només vol a Nara, crec que li té certa gelosia a Caïm i per això li vol treure la Nara.

Caïm vol un futur amb Nara, crec que es un home de veritat amb expectatives que veu la vida com una oportunitat per fer coses.


5. Elaboreu un resum de l'obra tot dividint-la en tres parts: plantejament, nus i desenllaç.


Plantejament:
Adam i Eva burlen l'única llei que Jhavè els hi havia impossat, i els fa fora del jardí de l'Edèn.
A causa d'aixó tenen tres fills : Nara,Caïm i Abel

Nus
Cada personatge té un objectiu i una manera d'afrontar aquesta nova vida que els ha tocat viure...
Adam sempre queixant-se de tot, Eva disfrutant dels seus fills i ocupant-se de la casa, Caïm desitjant tenir un futur amb Nara i Abel amb el mateix propòsit.
Nara no sap per quin dels dos germans decidir-se i Abel i Caïm cada cop estan més enfrontats.

Final
Al final l'odi que sentien Caïm i Abel mutuament es portat cap a l'extrem i Caïm mata a Abel. Jhavè el fa fora del costat dels seus pares i li dona a Nara com esposa, al final aconsegueix el seu propòsit.
Adam i Eva es tornen a quedar sols i tenen que continuar amb la vida que devien portat, tenint fills i treballant al camp.

6. En acabar l'obra, Caïm es converteix en l'iniciador d'un món nou. Expliqueu els criteris i els elements en què es basarà aquest món que Caïm vol crear amb Nara.

Caïm vol crear un món treballador,tenint fills i visquent la vida amb els pecats i les alegries que aquesta comporta.
Vol educar als nens de manera que als 15 anys ja sapiguen ser responsables i puguin començar a viure i a ser adults, també vol donar una educació completament distinta a la que va rebre dels seus pares.
Tal com va dir Jhavè a Eva i Adam :
Guanyaràs el pa amb la teva suor i pariràs amb dolor.



7. Creieu que els personatges femenins responen a tòpics sexistes? Posa'n exemples.


Si ho crec, Eva la primera dona ,al haver caigut a la temptació ja es catalogada com a irresponsable, dolenta i una boja.

Nara es un personatge infantil i una ximpleta , pensa que les relacions amb Abel i Caïm són un joc, no es decideix per ningú i quan ho fa no es queda contenta.



8. Dibuixeu els personatges de l'obra tal com us els imagineu, escanegeu els dibuixos i pengeu-los al vostre blog. Podeu acompanyar cada personatge amb una frase representativa que hagi dit a l'obra.



9. Feu una valoració final d'Allò que tal vegada s'esdevingué.

Em sembla un llibre molt interessant que dona un punt d'humor a la biblia.
Dona vida als personatges que teniem com plans sempre, podem veure i llegir els seus pensaments i sentiments i no son simplement noms.
Crec que el final es molt adient, encara que Abel mor, però m'agrada que Caïm es quedés amb Nara encara que tinguessin que marxar cap a altre lloc.


10. Els personatges usen un llenguatge clar i entenedor. Els diàlegs són vius i ràpids, amb predomini de frases curtes, d'exclamacions i preguntes. Tot això combinat amb elements que donen un cert to popular a l'obra. El que hauràs de fer ara és: elaborar un recull d'expressions o frases fetes pròpies del registre col·loquial, d'exclamacions i d'insults presenta a l'obra, tot indicant en boca de quin personatge han estat posades.


Adam:
I ara, rai!
Ai, aquest fill
Tot aixó son romanços!

Abel:
Llepafils!
Hi socarem pa!
Es barruer com un simi...

Caïm:
Tu, rai!
Potser que afluixis...
Damnació!

Querub:
Maliciós!
Ai,Caïm,Caïm!

2 comentarios:

salvi dijo...

Dius:
"Si, jo crec que es una comèdia fins al final del llibre ja que capgira l'història per que es un final dramàtic, però l'autor torna a capgirar 'història:........"

Vols dir que tot i acabar tràgicament, l'autor encara ens sorprèn al final amb una pinzellada més d'ironia i humor.

salvi dijo...

Prou bé, has respost totes les preguntes de manera adient i es nota que són producte de la teva pròpia observació i anàlisi. A classe es nota que estàs desperta i atenta a les explicacions. Actitud participativa a classe, cosa molt positiva, naturalment.

Ara bé, no revises prou la correcció dels textos al blog. No pot ser que encara posis "tenir que fer" enlloc d'"haver de fer", per exemple.

salvi