viernes, 30 de enero de 2009

Àngel Guimerà. Biografia i obra


Post del professor


ACTIVITATS

1. (Internet). Explica breument els moviments literaris del Romanticisme, Realisme i Naturalisme. Penseu que només tenint clars els conceptes a l'entorn de la vida i de la naturalesa humana que proposen aquests moviments podrem entendre i analitzar amb encert l'obra del nostre autor i en concret Maria Rosa.
Romanticisme:

El Romanticisme com a moviment cultural i polític s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. El podríem veure com una reacció al racionalisme de la Il·lustració i el neoclassicisme, donant-li importància al sentiment.
És una manera de sentir i concebre la naturalesa, la vida i l'home mateix.

Realisme:
El realisme és un corrent artístic que pretén plasmar la realitat de la forma més exacta possible a les obres d'art. Si bé la majoria d'obres han buscat assemblar-se al model imitat (tret de l'art abstracte), el realisme prescindeix de símbols i esquemes i busca el detall, la màxima proximitat. Per això com a moviment autònom se situa al segle XIX, tant en escultura i en pintura com en la literatura..

Naturalisme:
El naturalisme va ser un moviment que es va donar a finals del segle XIX en la literatura i en menor mesura a les altres arts.
Pretén copsar la realitat de manera absolutament objectiva, per això sovint es diu que es una evolució del realisme. Inclou aspectes de l'entorn que fins al moment no havien aparegut a les obres artístiques, classes socials desfavorides, problemes, malalties, temes sexuals... Regna la crítica social amb un aire bastant pessimista. Els principals protagonistes pertanyen al proletariat.


2. Quin és el sistema econòmic que acaba triomfant al segle XIX?

El sistema econòmic que triomfa al segle XIX es el capitalisme.

3. Explica què entens per capitalisme, sense haver-ho de consultar enlloc.

El capitalisme és un sistema econòmic en què regna la propietat privada.

4. Fes una llista de paraules que evoquin la idea de romanticisme.



5. Què és la Renaixença i quin és el seu principal objectiu cultural?

La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència). És paral·lel a altres similars, com el Rexurdimento galego.


6. Quines dues línies temàtiques fonamentals segueix el teatre del XIX?



7. Data i lloc de naixement d'Àngel Guimerà?

Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845


8. Segur que has llegit alguna obra de l'autor. Comenta-la breument i digues què t'ha semblat.


9. De quin diari va arribar a ser director Guimerà?

Va ser director del diari "La Renaixensa"

10. Per quina problemàtica social Guimerà se sentia especialment sensibilitzat?

Amb el moviment catalanista i el moviment obrer.

11. Esmenta els principals trets definidors de la seva obra.

Son obres basades en conflictes personals entre el personatges i entre el personatge principal i la seva situació.
Son obres que es basen en la realitat contemporànea amb l'intenció de fer una critica social.
Els personatges tenen uns trets psicològics molt marcats, arquetipics, plans amb poca profunditat psicològica.
És un tipus de teatre popular dirigit al gran públic i pensat per tenir éxit a les taquilles.
Les obres d'Angel Guimerà acaben en tragèdia.



2 comentarios:

salvi dijo...

Veig que et falta encara acabar alguna qüestió...

A la pregunta 3, "Explica què entens per capitalisme, sense haver-ho de consultar enlloc", on respons "El capitalisme és un sistema econòmic en què regna la propietat privada", potser hauries d'explicar-ho més: El capitallisme es basa en la propietat privada i en la iniciativa privada empresarial, també en la voluntat de crear un mercat de béns de consum amb una societat consumidora. Aquesta societat ha de tenir, perquè la maquinària capitalista funcioni un poder adquisitiu suficient per poder consumir béns tant necessaris/bàsics com accessoris (comoditats).

D'altra banda, fas servir un terme, diglòssia, que no saps exactament què vol dir. Per diglòssia s'entén una situació social en la qual dues llengües conviuen (p. e. català/(castellà). Ara bé, una llengua, la llengua considerada "important", es farà servir en situacions formals, mentre que l'altra llengua "menys important" quedarà relegada a usos informals i a l'àmbit familiar. Això és el que passava al segle XIX: hi havia una gran desigualtat entre el castellà i el català en benefici del primer.

El professor

salvi dijo...

Pel que fa a la nota que ara mateix et quedaria (encara que no hem acabat el segon trimestre) és de Notable. A l'examen no t'hi has lluït massa (ja te l'he comentat), però la teva progressió és positiva i t'animo perquè estiguis més atenta i participativa a classe.

El professor.