viernes, 23 de enero de 2009

Joan Oliver, "Allò que tal vegada...". Exercici de comparació (2)

Post del professor

ACTIVITATS

1. Llegeix atentament la narració d'Adam sobre la seva expulsió i la d'Eva del jardí de l'Edèn. Compara-ho amb la que apareix a la Bíblia (Capítols 2 i 3 del Gènesi).


A la narració del llibre surt l'Adam queixant-se del que va passar per culpa d'Eva,ja que volia una estrella i per menjar de l'arbre de la vida els fa fora del jardí de l'Eden.

" L'única manera de tenir una estrella és fer-nos iguals a Jhavè - com m'ha dit el serpent -: menjant una pera de l'arbre de la Vida.Ja veurás quina sorpresa li donarem!".

A la biblia no surt cap queixa d'Adam, es tot molt recte.


2. Fixeu-vos en el contingut i en la forma. Pel que fa al contingut, ¿quines semblances/correspondències hi trobeu? Pel que fa a la forma, quines característiques estilístiques (lingüístiques) diferencien una versió de l'altra?

Al llibre els personatges tenen personalitat, son completament diferents dels que surten a la bíblia que només diuen dues o tres paraules i sembla que no siguin persones. Al llibre es un diàleg que expresa els sentiments i els pensaments dels personatges a la bíblia això no interessa i els personatges son completament plans.
Trobo semblançes a l'argument però no més.


3. Per quina raó Eva convida Adam a menjar de la fruita prohibida? Què hi diu Jahvè en tot això? I el diable?, amb quines raons incita a Eva a transgredir la voluntat de Déu?

Eva convida Adam a menjar de la fruita prohibida per què creu que no funciona si ell no menja.
"Pel que es veu, si tu no menges, aquesta poma no farà l'efecte".
Jhavè diu que l'han desobeit a l'única cosa que els va demanar, per això els condemna i els fa fora del paradís.
El diable li diu que si menja de la fruita prohibida sabrá tant com Jhavè i així podrà agafar una estrella i fer-se un collaret.

4. Busca un parell d'imatges de Prometeu. Explica el mite i la seva significació per a la Humanitat. Quina lliçó se'n pot treure d'aquest mite? Té relació Prometeu amb Eva? Explica-ho.








Un tità fill de Jàpet i de Clímenes, va robar el foc sagrat a Zeus per venjar-se d’ell, i el va entregar als homes que acabaven de ser creats.
Prometeu va ser com un benefactor de l'humanitat ja que els ajuda i els hi dona el foc sagrat.
La lliçó que es pot treure és que no tens que desobeïr les ordres dels teus superiors.
Eva desobeix Jhavè igual que Prometeu ho fa amb Zeus, son uns imprudents.

5. Quin és el càstig d'Eva? Quin és el càstig de Prometeu? Per què són castigats per Déu o els déus?

Si que tenen relació, els dos desobeixen les ordres dels déus.
El càstig d'Eva va ser que pariria amb dolor i seria "dirigida" pel seu marit, també es dedicaria a les feines de casa.
El càstig de Prometeu va ser que Zeus el va castigar lligant-lo a una columna i enviant-li un àguila voraç que li devora el fetge que es va regenerant en un suplici etern.

3 comentarios:

salvi dijo...

Dius:
"A la biblia no surt cap queixa d'Adam, es tot molt recte."

Suposo que vols dir que l'estil narratiu a la Bíblia és lineal i esquemàtic.

salvi dijo...

Dius, sobre el sentit del mite de Prometeu:

"La lliçó que es pot treure és que no tens que desobeïr les ordres dels teus superiors.
Eva desobeix Jhavè igual que Prometeu ho fa amb Zeus, son uns imprudents."

Penso que no sempre ha de ser així, no? Potser de vegades cal ser una mica rebel (com el Caïm de la versió de Joan Oliver). Però el que ens ve a dir el mite és que, per naturalesa, la condició humana és limitada, petita, en comparació amb les forces de la natura (els déus) o amb el destí, que de vegades se'ns en va de les mans...

salvi

salvi dijo...

Té relació Prometeu amb Eva? No em respons aquesta pregunta. El foc d'una banda i la poma serien el vincle d'unió... Tots dos són personatges que desobeeixen els dictats de dalt.

La Bíblia censura Eva, en canvi és interessant veure que els grecs tenien a Prometeu com un heroi, "benefactor", màrtir per voler ajudar la Humanitat. Curiós, no?

salvi